معرفی رشته داروسازی
۱۴۰۳/۰۶/۲۰
این رشته نقش مهمی در رابطه با تولید و ساخت دارو، بررسی وضعیت دارو در بدن انسان و موجودات زنده و همچنین میزان تأثیر دارو در سلامت جامعه و کم کردن بحرانهای بیماری زا ایفا میکند.
از مهمترین لازمههای تحصیل در رشته داروسازی، علاقه به تحقیق و پژوهش در این زمینه است، زیرا عرضه داروهای جدید به بازار به علت تلاش داروسازانی است که در مراکز تحقیقاتی متنوعی مشغول به فعالیت بوده و هستند.
مدت دوره تحصیل برای دانشجویان داروساز در مقطع دکترای عمومی بین ۵ و نیم تا ۶ سال است. دروس این رشته از دو بخش علوم پایه و دروس اصلی و تخصصی تشکیل میشود که دانشجویان میبایست پس از گذشت تقریبا دو سال و گذراندن واحدهای درسی مربوطه، در آزمونی تحت عنوان آزمون علوم پایه که هر ساله در دو نوبت از سوی سازمان سنجش و آموزش پزشکی کشور برگزار میگردد، شرکت کنند.
دروس پايه شامل: فیزیولوژی، بيولوژی نظری، بيوشيمی، شيمی عمومی، شیمی آلی، شيمی تجزيه، فیزيک نظری، ریاضیات پايه، مقدمات آمارتشريح، اصول خدمات بهداشتی، آمار حياتی میکروب شناسی نظری و عملی، انگل شناسی، قارچ شناسی، ايمونولوژی، کامپيوتر، کمکهای اوليه.
دروس تخصصی شامل: گیاه شناسی دارويی، اشکال دارويی، تغذيه و رژيم درمانی، مواد خوراکی نظری، مديريت در داروسازی، درمانشناسی، اطلاعات دارويی، شیمی دارويی، فارماکولوژي، مفردات پزشکی، فرآوردههای دارويی بيولوژيکی فيزيکال فارماسی، روشهای دستگاهي، سمشناسی، بيوفارماسی، داروسازی صنعتی کنترل میکروبی دارويی، کارآموزی صنعت، زبان تخصصی، مقدمات داروسازی، گیاه شناسی داروسازی، کارآموزی داروخانه.
با قبولی در آزمون علوم پایه داروسازی دانشجویان میتوانند به مرحله بعد و فراگیری دروس اصلی و تخصصی این رشته بپردازند. البته این دسته از دانشجویان به منظور ورود به دوره کارورزی خود نیز مستلزم شرکت در آزمون پیش کارورزی که هر ساله دو بار برگزار میشود بوده، که صرفا با کسب حد نصاب نمره مجاز به گذراندن دوره کارورزی خود میباشند.
در نهایت نیز دانشجویان باید به مدت ۲ سال، دوره طرح نیروی انسانی خود را گذرانده و پس از آن میتوانند در آزمون دکترای تخصصی شرکت نمایند.
بازار کاری داروساز:
یک داروساز میتواند در صنايع داروسازی و کارخانههای آرايشی – بهداشتی، بخشهای تحقیقاتی، داروخانهها، سازمانها و موسسات دارویی تحت عنوان مدیر در کارخانهجات داروسازان، مسئول اجرا در ارتباط بین کارخانههای داروسازی با مرکز تولید دارو و نیز به عنوان مسئولفنی نظارت کارخانههای داروسازی فعالیت داشته و عهدهدار وظایفی مانند بررسی کیفیت داروها و نظارت بر اجرای فعالیتهای آزمایشگاهی و ساخت داروها در واحدهای تولیدی دارو هستند.
همچنین به عنوان مشاور دارویی پزشکان، پرستاران و بیماران آنها را در انتخاب و مصرف صحيح داروها راهنمایی مینمایند.
داروسازان میتوانند در بخش معاونت دارو و غذا، مدیریت بازرسی دارویی در مراکز دانشگاهی و پژوهشگاهها نیز فعالیت داشته باشند، بعد هم با تجربهای که به دست آوردهاند و با داشتن سرمایه کافی برای خود داروخانه تاسیس کنند.
مهارتهایی که یک داروساز باید کسب کند:
مهارت در محاسبات دارویی
مهارتهای ارتباطی در رابطه با مراجعین، اعضای کادر درمان و شرکتهای دارویی
مهارت بازاریابی