معرفی رشته علوم تغذیه
۱۴۰۳/۰۶/۲۰
رشته علوم تغذیه به بررسی مواد مورد نیاز بدن میپردازد.
رشته علوم تغذیه برای چه کسانی مناسب است؟
متخصصان علوم تغذیه باید روابط عمومی بالایی داشته باشند و بتوانند با بیماران و مراجعه کنندگان ارتباط موثر و خوبی برقرار کنند البته در نظر داشته باشید علاقهمندی به این رشته در الویت در زمان انتخاب رشته است. البته کارشناسهای علوم تغذیه باید توانایی ایجاد انگیزه و قدرت فرد برای تغییر رژیم غذایی داشته باشند و برای این کار نیاز به آشنایی با روانشناسی افراد دارد.
آشنایی با علومی که دانشجو در طول دوران تحصیل میگذراند هم از اهمیت زیادی برخوردار است. علمهای گوناگون مثل بیوشیمی، بیولوژی، روانشناسی، بهداشت، شیمی مواد غذایی و...
علوم تغذیه در مقطع کارشناسی دارای دو گرایش، گرایش تغذیه گروههای سنی مختلف و خاص (مانند سالمندان، معلولین و کودکان و نوجوانان) و گرایش تغذیه بالینی (تغذیه بالینی بیماران و مراجعین که شامل تغذیه و مشاوره غذایی بیماران بستری و مراجعین میشود) است و بطور کلی ۱۳۰ واحد درسی دارد.
دروس پزشکی و علوم پایه شامل: فیزیولوژی، آناتومی، بیوشیمی، میکروبشناسی، اپیدمیولوژی بیماریها، جامعهشناسی پزشکی، پاتوفیزیولوژی، اصول ایمونولوژی، انگلشناسی، آمار حیاتی، روشهای مطالعه و یادگیری، اصول روانشناسی ومشاوره، بهداشت عمومی.
دروس صنایع غذایی شامل: میکروبیولوژی مواد غذایی، شیمی تجزیه مواد غذایی، بهداشت و مسمومیتهای مواد غذایی، اصول و روشهای نگهداری مواد غذایی، اثر فرایند بر ارزش غذا، کارآموزی در عرصه صنایع غذایی.
دروس تخصصی تغذیه: دروس رژیم درمانی ۱، ۲، ۳ و ۴، تفسیر دادههای پاراکلینیکی، مکملهای غذایی و تداخل غذا و دارو، اصول تغذیه اساسی ۱ و ۲، اصول تنظیم برنامههای غذایی، اصول مشاوره تغذیهای، تغذیه در دورانهای مختلف زندگی، مدیریت خدمات غذایی، اکولوژی غذا و تغذیه، فیزیولوژی تغذیه، ارزیابی وضعیت تغذیهای، مدیریت خدمات غذایی، بیماریهای ناشی از سوء تغذیه، تغذیه گروهها و شرایط ویژه، اصطلاحات پزشکی، روش تحقیق در علوم بهداشتی، کارآموزی تغذیه در بیمارستان، کارآموزی در مراکز بهداشتی- درمانی.
ادامه تحصیل در رشته تغذیه در مقاطع بالاتر به چه صورت است؟
امکان تحصیل دراین رشته تا مقطع دکتری وجود دارد و دانشگاههای متفاوتی مانند دانشگاه علوم پزشکی مشهد، دانشگاه علوم پزشکی تهران، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، دانشگاه علوم پزشکی اهواز و... میتوان ادامه تحصیل داد. دانشجویان کارشناسی علوم تغذیه میتواند در مقطع ارشد، کارشناسیارشد علوم تغذیه، تغذیه بالینی، علوم بهداشتی در تغذیه، کارشناسی ارشد تغذیه در بحران و حوادث غیر مترقبه و تغذیه در ورزشکاران به صورت تخصصی رشته تغذیه ادامه تحصیل دهند و علاوه بر زیرگروههای تغذیه میتوانند در مقطع ارشد رشتهای زیر نیز ادامه تحصیل دهند.
بهداشت و ایمنی مواد غذایی
علوم و صنایع غذایی (گرایش کنترل کیفی و بهداشتی)
میکروبشناسی مواد غذایی
بیوشیمی بالینی
ژنتیک انسانی
سم شناسی
کنترل مواد خوراکی و آشامیدنی
سلامت سالمندی
ترکیبات طبیعی و دارویی
مزایا و معایب رشته علوم تغذیه چیست؟
مهمترین مزیت رشته علوم تغذیه این است که پس از گذراندن مقطع کارشناسی و دریافت شماره نظام، امکان تاسیس مطب شخصی برای دانشآموختگان این رشته فراهم است و برخلاف بسیاری دیگر از رشتههای پیراپزشکی، محدودیتی در این زمینه وجود ندارد و باید در نظر داشته باشیم که باتوجه به زیاد شدن اهمیت سلامتی و کاهش وزن و داشتن وزن ایده آل بازار کار این رشته پیشرفت زیادی داشته است.
از معایب این رشته میتوان به هزینههای بالای خرید تجهیزات برای تاسیس مطب اشاره کرد (اگرچه بسیاری از رشتهها مانند دندانپزشکی، فیزیوتراپی و... هم با این مشکل مواجه هستند).
همچنین درمانهای تغذیهای مشمول بیمههای درمانی نمیشود و بسیاری از افراد به دلیل هزینههای بالای درمان از مراجعه به متخصصان تغذیه چشم میپوشند اما با توجه به شرایط بازار کار کشور و همچنین نیاز روزافزون افراد به رژیم درمانی، کارشناسان تغذیه در صورت داشتن مهارت و آوازه خوب رشته علوم تغذیه میتواند از بازار کار خوبی برخوردار باشند.